Medickú záhradu ovládli cirkusanti z celého sveta

24.05.2013 Bratislava

Bratislava 23. mája (TASR) - Priamo pod holým nebom dnes v bratislavskej Medickej záhrade odštartovali festival nového cirkusu Cirkul'art. Na štyri dni tak záhradu zaplnia umelci z Európy aj Austrálie a Bratislavčanov zabavia rôznymi žonglérskymi kúskami, akciami na veľkej trampolíne, moderným cikusom a viac ako päťdesiatkou pouličných predstavení.

Festival, ktorého ambasádorkou sa tento rok stala herečka Zuzana Krónerová, neprináša klasické cirkusové predstavenia, ktoré vyzerajú nebezpečne. "Nový cirkus je moderný smer, ktorý kombinuje divadlo, cirkus a pouličné umenia. Jednotlivé ekvilibristické kúsky nie sú určené iba sami pre seba kvôli nejakému výkonu, ale rozprávajú príbeh a používajú rôzne spôsoby, ako dej vykresliť," povedal pre TASR riaditeľ festivalu Pavol Kelley.

Festival v Bratislave organizujú už po tretíkrát, vlani ho navštívilo 5000 až 6000 ľudí. Podľa Kelleyho festival láka najmä tým, že stiera hranice medzi pódiom a divákom. "Diváci sú zapojení do deja, najmä pouličné predstavenia kombinujú ich emócie s emóciami účinkujúcich a vzniká tam veľmi dobrá atmosféra," opísal. Práve tohto faktora sa však riaditeľ zo začiatku obával. "Nevedel som, či my Slováci prijmeme až do takej miery účinkovanie v jednotlivých predstaveniach, ale bol som príjemne prekvapený," dodal.

Desiatky predstavení a až 46 z nich je zadarmo

Na Bratislavčanov čakajú až do nedele desiatky predstavení, pričom osem z nich, ktoré sa konajú v šapitó, je spoplatnených, ďalších 46 je zadarmo. Dnes program o 20.00 h otvorí česká dvojica Vojta Dyk a Jakub Prachař svojím "Kultovním představením". Herci zoberú diváka na jazdu svetom rozmanitých zvukov a situácií. Predstavenie ponúkne multižánrový prierez divadla, koncertu, súčasnej klauniády a cirkusu. "Ústrednou témou je hravosť ukrývajúca sa v banálnych veciach okolo nás. Predstavenie balansuje na hranici fantázie a reality, detstva a dospelosti," uviedol riaditeľ.

Nasledujúce dni bude pod šapitom pokračovať prehliadka umenia nového cirkusu ďalšími siedmimi predstaveniami. Trampoline mision 3 belgického cirkusového súboru Cirq'ulation Locale má prekonať všetky fyzikálne zákony gravitácie a priniesť dynamickú adrenalínovú show na veľkej trampolíne i žonglérske kúsky. "Podľa odbornej kritiky je súbor najvzrušujúcejšie zjavenie flámskej novocirkusovej scény," podotkol Kelley.

Austrálsky cirkusový balansér Matt Yates, ktorý sa pohybuje na medzinárodnej scéne už takmer štvrť storočia, zasa ponúkne návštevníkom The Fatt Show. "Jeho originálna šou je plná zábavných, riskantných a bizarných ekvilibristických kúskov," láka riaditeľ. Návštevníci uvidia napríklad balansovanie troch vajíčok na nose alebo akrobaciu na krehkej pohárovej pyramíde.

Interaktívne predstavenie pre deti a ich rodičov pripravil zase slovenský klaun Juraj Benčík. Deťom prinesie príbeh o zázračnom ostrove, kde žije námorný kapitán Pantho so svojím pažravým papagájom Mimom. V záhrade pod holým nebom sa tiež uskutoční viac ako 50 pouličných predstavení. "Novinkou bude aj večerné záhradné cirkusové kino a ohňová šou z Francúzska a Poľska," zdôraznil riaditeľ.

Príprava festivalu trvá podľa riaditeľa celý rok. Hneď ako skončí ten tohtoročný, začne sa pracovať na ďalšom. "Okamžite začíname hľadať nové tváre, nových účinkujúcich buď na iných festivaloch, alebo zbierame tipy od skúsenejších organizátorov, aby sme si zachovali kvalitu," dodal.
 

Vyberte región